HPV / KONDİLOM / GENİTAL SİĞİL NEDİR? NEYE DENİR ?
Genital bölgede görülen erkek ve kadında insan papilloma virusa –HPV- bağlı olarak ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan bir infeksiyon ve oluştorduğu lezyonlardır.
180’den fazla farklı tipi bulunan bir grup virüsün adıdır ve daha çok 15-45 yaş arasındaki kişilerde sıklıkla görülmektedir.
HPV / KONDİLOM / GENİTAL SİĞİL EN SIK NEREDE VE KİMDE GÖRÜLÜR?
Bu virüslerin 40-50 kadarı cinsel temas yolluyla bulaşıp kadın-erkek genital sisteminin anatomik bölgelerinde penis ,vulva ,anüs, vagina, serviks, rektum, kasıklar, vajina girişi,rahim ağzı, apış arası infekte edebilir ve bunun da 12 tipi serviks kanseri ile ilgili olabilmektedir.
HPV BULAŞTIĞI ZAMAN ERKEKTE VEYA
KADINDA MUTLAKA BELİRTİ VERİR Mİ?
HPV virüs ile enfekte kadın ve erkek kişilerin çoğunda bir
kondilom, genital siğil veya hpv kanseri gibi bulgu ortaya
çıkmaz ve kişiler infekte olduklarının farkında değildir.
EN SIK HANGİ TİP HPV LER GÖRÜLMEKTE VE
NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇMAKTADIR
Çok sayıda HPV tipi olmasına rağmen klinik olarak en çok 4 tip
HPV anlamlıdır. Düşük riskli olanlan tipleri HPV Tip 6,11 ,
kondilomlar veya diğer bilinen ismi ile genital siğillere ve abzen
de düşük derece Pap smear test anomalilere yol açarken ,
maalesef yüksek riskli tipleri HPV Tip16,18 anormal Pap tsmear
testlere (ASCUS, CİN1,CİN2,AGUS,CİN3,HSİL,HGSİL, LSİL, LGSİL)
ve kanserlere yol açabilir.
HPV VİRÜSÜ NE SIKLIKTA TOPLUMDA VE KADIN İLE ERKEKLERDE GÖRÜLÜR?
Toplumda ve ülkemiz Türkiyede her iki cinste de özellikle büyükşehirlerde gtiikçe artan bi sıklıkta görülmektedir.Cinsel olarak aktif kadın ve erkeklerin %50-70’nin de hayatlarının bir dönemi genital HPV virüs enfeksiyonu gelişebilir.
50 yaşlarındaki kadınların %80’ni ömürleri boyunca genital HPV infeksiyonuna maruz kalmakta ancak %90’nı 2 yıl içinde HPV Pozitif iken HPV negatif hale gelmektedir. Kadınlar ve özellikle erkeklerin 10’u ise persistan yani tekrarlayıcı hpvirus enfeksiyony geliştirmektedir.
GENİTAL BÖLGEDEKİ HPV NASIL BULAŞIR? KADINLAR MI YOKSA ERKEKLER Mİ DAHA BULAŞTIRICIDIR?
Bu virüs ile infekte kişi ERKEK VE KADIN BİRNİRİNE TAM BİR CİNSEL İLİŞKİ OLMASA DAHİ CİNSEL TEMAS ile vajinal/ anal/ oral temas sırasında deriden deriye direkt kolaylıkla temas ile bulaşır.
BAKİRERDE GENİTAL SİĞİL HPV OLUR MU?
HPV bakirelerde genial siğil ve kondilom oluşumuna da sebep olabilmektedir.Deri temasıyla bulaşabildiğinden,tam bir cinsel ilişki yaşanmadan da hastalık oluşur.
HPV HANGİ DURUMLARDA DAHA KOLAY BULAŞIR?
Erketen kadına veya kadından erkeğe cinsel temasla bulaşabilen HPV virus ve genital siğil hastalığı bazı durumlarda çok daha kolay geçirgendir.Genital bölgede, kasklarda ve makat çevresinde jilete bağlı çizikler,hemoroid, basur, anal fissür, çatlaklar,ekzema, genital tahriş,pet alerjisi,uzun süreli vajinal akıntı ve genital herpes gibi durumlar varsa hastalık çok daha da kolay bulaşmaktadır.
HPV ENFEKSİYONU BULAŞTIKTAN NE KADAR SÜRE SONRA BELİRTİ VERİR? TEK BİR KEZ CİNSEL İLİŞKİ BULAŞMASI İÇİN YETERLİ MİDİR?
Tek bir cinsel temasla papilloma virüsün bulaşma şansı %50’dir .HPV ile bulaşık erkek veya kadın ile cinsel temastan haftalar,aylar hatta yıllar sonra bile bulgu verebilir.Bulaştıktan sonra belirti ortaya çıkması en az 3 hafta en geç 8 yıldır
GENİTAL SİĞİL NEDİR, ERKEKTE VE KADINDA GENİTAL SİĞİLLER NEDEN OLUR? KONDİLOM OLARAK DA İSİMLENDİRİLEN GENİTAL SİĞİLLERİN GÖRÜNÜMÜ NASILDIR?
Human papilloma virus genital bölge deri ve mukozalarda hiç bir bulgu vermeden yıllarca yaşayabilir.Bazı kişilerde özellikle başlangıçta kadınlarda genital bölgelede pembe,kahverengi,düz , kabarık hatta ağaç dalları şeklinde veya karnıbahar görünümünde olabilen , tek tek veya çok sayıda tekrarlamalar gösterebilen cinsel siğillere neden olabilir.Fazla nemli bir bölgedeyse özelikle kasıkta ve vajina girişinde beyazımsı da görülebilir.
BÜTÜN HPV TİPLERİ GENİTAL SİĞİL YAPAR MI? KONDİLOMA SEBEP OLAN HPV ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Genital siğillere ve kondülomlara neden olan HPV tipleri ,vücudun diğer bölgelerinde oluşan olağan siğillerin kin den çok farklıdır ve onlardan bulaşmazlar.Genital siğiller çıktığı zaman karşı cinse bulaştırıcılık çok fazladır ve bu dönem aktif virüs döbünemi olduğu kabul edilir. Cinsel siğillerin olmadığı dönem ise HPV virüs uykuda kabul edilir ancak bu dönem bile çok az da olsa cinsel temas ile partnere bulaştırıcılığı olabilir.
HPV VİRÜSÜ VÜCUTTAN TEMİZLENİR Mİ, NE KADAR SÜREDE HPV VÜCUTTAN ATILIR, HPV DEN TAMAMEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?
Evet HPV vücuttan atılır ve temizlenir, genital siğil varsa bunlar bittikten sonra virüs tipine ve kişinin bağışıklık sistemine göre ortalama 1-3 yılda hpv vücuttan temizlenir.Sağlıklı bir kişide bağışıklık sistemi aylar hatta birkaç yıl içinde virüsü temizler ya da baskı etkisiz hale getirererk baskı altında tutabilir.Nadiren özellikle ciddi bağışıklık sorunu olan kişilerde ve birden fazla hpv taşiyanlarda erkek veya kadın olsun fark etmez, dirençli-inatçı olarak da isimlendirilen persistan hpv enfeksiyon sonucu genital bölgede kansere sebep edebilecek değişikliklere hatta kanserlere neden olabilir.
HPV NİN VÜCUTTAN ATILMASINI ENGELLEYEN SEBEPLER NELERDİR. GENİTAL SİĞİLLER NEDEN ÇOK TEKRARLAR?
Bazı kişiler HP ok uzun süre kalır ve genital siğiller çok sık ve çok sayıda uzun yıllar tekrar edebilir.Düzensiz yaşam, sters, depresyon, guatr-şeker-hormon hastalıklarının bulunması,beslenme bozukluğu,sigara içimi,cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların varlığı,doğum kontrol ilaçları,hormon hapları, antidepresan ilaçlar, östrogen yüksekliği,cinsel partner sayısı,çok erken yaşta cinsel ilişki başlaması risk faktörleridir.
Bağışıklık sisteminde ciddi sorun olan kişilerde kondilomların gelişmesi daha şiddetli seyredebilir veya genital siğil tedavisine daha zor yanıt verebilir ve genital siğil tekrarlama riski daha yüksektir.
GENİTALSİĞİL TANISI NASIL KONUR, HPV TESTİ VE HPV TİPLEME NEDİR NASIL YAPILIR?
HPV UZMANI DOKTOR tarafından muayne ile genital lezyonların görülmesiyle; kadında jinekolojik muayene ile göz veya kolposkopi yardımı ile seviksteki değişikliklerin smear ile değerlendirilmesiyle tanı konabilir. Bazen genital siğilin hpv ye bağlı bikondilom mu yoksa başka bi oluşum mu ayırıcı tanı için biopsi alınması gerekebilir. Ayrıca HPV DNA ve HPV tiplerini saptayan özel genetik testler yapılabilir. Smear testi rahim ağzı kanseri , vajina kanseri ve kanser öncesi değişiklikleri saptamada ilk tercih edilen testidir.
HPV TEDAVİSİ NEDİR? HPV NİN KESİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
HPV’yi yok eden öldüren ağızdan alınan veya iğne yöntemi ile parenteral yoldan hedefleyen özel bir anti viral tedavi ve ilaç bulunmamaktadır. HPV yi tedavi eden kişinin bağışıklık sistemidir. Genital siğiller tedavi edildikten sonra immun sistem devreye girerek HPV nin vücuttan atılmasını sağlar
GENİTAL SİĞİLTEDAVİSİ, KONDİLOM TEDAVİ YÖNTEMLERİ, ERKEKLERDE VE KADINDA GENİTAL SİĞİLTEDAVİSİ NASIL YAPILIR, EN İYİ GENİTAL SİĞİL TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?
Genital bölgedeki siğillerin tedavisindeki amaç , hpv
siğillerini ortadan kaldırıp bulaşma riskini azaltmak ve hpv nin
vücuttan atılmasını hızlandırmaktır.
Kondilom Lezyonların lokalizasyonu, çıkma sayısı, genital
bölgedeki yaygınlığı, lezyonunbüyüklüğü, uygulanacak en etkili
tedavinin maliyeti ve kondilom tedavisinin yan etkilerine göre
tedavi şekli ve yöntemi seçilir.
Genital siğil tedavisi için mevcut olan seçenekler;Elektrokoter(koter
yakma tedavisi), kriyoterapi ( azot gazı ile dondurma tedavisi),
podofilin, trikloroasetik asit (TCA), 5_florourasil,İmiquimod
krem (Aldara) , sinekateşinler, LEEP yakma tedavisi ve lazer
tedavi şeçenekleridir.
Bu tedavilerin hepsinde haftalar hatta aylar süren tekrarlayan
uygulamalar gerklidir.Tam bir tedavi sonrasında bile genital
siğillerin sağlam görülen deride kalan virüslere bağlı
tekrralama olasılığı vardır.Bu nedenle tedavi sonrasında en az
10 yıllık periodik takip ve kadınlarda düzenli servikal tarama (Pap
smear) ve kontrolü ihmal etmemesi gerekmektedir.
HPV DEN NASIL KORUNURSUNUZ ?
HPV de de geçerli olam tabii kit üm cinsel yolla bulaşan hastalıklarda korunmak için en güvenilir yol cinsel temastan kaçınmak ya da hpv taşımadığı bilinen bir cinsel eşle tek eşli bir ilişki yaşamaktır. Her zaman mümkün olmasa da HPV konusunda mümkün olduğunca az sayıda ve dikkatli partner seçmektir.
Çift tedavisi çok önemlidir
, ayrıca çift tedavisi sırasında genital siğilleri olanların
tedavileri tamam lanıncaya kadar cinsel ilişkide bulunmama sı
gerekmektedir.
Prezervatif c,nsel ,i,şkisırasında genital derinin tamamını
örtemediğinden koruyuculukları hpv virüsü kesin değildir.Cinsel
ilişki sonrası kadınlarda olduğu gibierkeklerin de cinsel
bölgeyi yıkaması ,idrar yapmak,özel antiseptiklerle genital
bölgeyi temizlemek cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kesin
korunma sağlamaz.
HPV AŞISI NEDİR, GARDASİL VE CERVARiX KULLANıMI
Koruyucu HPV aşıları Gardasil ve Cervarix HPV y bağlı hastalıkların oluşma ve yayılmasını önleyen en etkili yöntemdir. Düzenli bir aşılama ile HPV eliminasyonu sağlanırsa servix %100 , anal %90, vulvo-vajinal %40, penis %50 ve orofarenks %33-74 kanserlerinde azalma beklenmektedir. Virüsün bir tipiyle enfekte olan erkek ve kadınlar aşı sayesinde diğer virüs tiplerine karşı da korunabileceklerin den ve nüksleri önleyebileceğin den genital siğili olan hastalara da HPV aşısı uygulanabilmektedir.
HPV YE KARŞI NASIL MÜCADELE EDEBİLİRSİNİZ
Genital siğiliniz, kondilomunuz varsa bu durumu en kısa sürede
eşinize-cinsel partnerinize bildirin ve doktora gidip
değerlendirilmesini sağlayın. Sizde veya partnerinizde genital
siğil gibi bulgular varken cinsel ilişkiye girmekten kaçının.
Cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar açısından da
doktorunuzdan yardım alıp bunları da araştırılmanız gerekli
olmaktadır.
...