Hergün  12.00 - 20.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Vajinisimus tedavisi, tedavi yöntemleri

 

Vajinismus cinsel birleşme sırasında kadının vajina kaslarını, istemsiz bir şekilde kasarak cinsel birleşme olanağı vermemesidir. Bu kasılmalar kadının tamamen kontrolü dışında oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik haline sebep olur ve cinsel ilişki gerçekleşmez.

 

Vajinismusun nedenleri, sebepleri  neler?

Psikolojik nedenler arasında çocukluktan kalma korkular, aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama, katı ahlak kuralları ve tabular, suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinçaltına yerleşmesi, cinsellik konusunda yerleşmiş yanlış ön yargılar, bilinç altında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması gibi psikolojik nedenler var. Genç kızlara küçüklüklerinden beri öğretilen "kızlık zarının çok değerli ve korunması gereken bir yapı olduğu" düşüncesi ile bu konuda takınılan katı tutumlara maruz kalan kadınlarda problemin ortaya çıkması daha olası.

Çocukluk döneminde oluşan sorunlar vajinismusa sebep midir?

Çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübe ve anılar da vajinismusa yol açabilir. Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda doğum, düşük, kürtaj gibi yaşanmış tecrübeler sonucunda vajinismus gelişebilir. Bazen de çiftlerin cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri de beraberinde korku ve paniği getirerek vajinismusa yol açabilir.

Vajinismus riski altındaki kişiler  kimlerdir?

Özellikle çocuksu, aileye bağımlı ve ruhsal organizasyonunu sağlıklı bir biçimde tamamlamamış kadınlar risk grubunu oluştururlar. Bu gruptan özellikle yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip kişilerde vajinismus probleminin ortaya çıkma olasılığı da artmaktadır. Çocukluk çağından kalma korkuları yaşayan bireylerde bu rahatsızlığın oluşması kolaylaşır. Korkular, en çok kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma korkuları. Ayrıca gebe kalma korkuları da probleme sebebiyet verebilir. Cinselliğe bakışın tutucu olduğu çevreler de risk faktörleridir.

Cinsel soğukluk  (frijidite) ile vajinismus arasında fark nedir?

Cinsel soğuklukta veya diğer adı ile frijidite varlığında da ayıp ve günah duygusunun öneminin olmasına karşın, temel sorun cinsel ilişkiden zevk almamak biçiminde kendini gösterir. Oysa ki vajinismusta başlangıçta cinsel ilişkiye girmede isteksizlik yoktur, ancak ilişki sırasında zarar görme duygusu ön plandadır. Vajinismustan şkayetçi olan bir kadında; cinsel arzu ve vajende ıslanma mevcuttur, ancak istense de ilişki başarılamaz. Vajinismuslu kadınların çoğu hiçbir zaman ilişkiye girememiştir, yani halen bakiredir. Bununla birlikte bazı kadınlarda da daha önce cinsel ilişki başarılmışken sonradan olan bir ilişkiye girememe durumu söz konusu olabilir.

Çocuk sahibi olmak isteyen vajinismuslu hastalarda ne yapılmaktadır?

Genel anestezi altında yapılan “aşılama” yöntemi genellikle çözüm olmaktadır.Bir jinekolog tarafından uygulanan basit bir yardmla gebe kalma tekniğidir.

Vajinismus tedavi yöntemleri nelerdir? Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

Vajinismus tedavisi yapılan bir problemdir. Vajinismus bir hastalık (sendrom) değil, bir belirtidir (semptom). Başka bir deyişle vajinismus; kadının “bilinçaltı” tarafından oluşturulan ve kişiyi koruyan bir “savunma mekanizmasıdır”.

Vajinismus tedavi yolları birden fazladır .Vajinismus  hastalığı tedavi süreci ise oldukça kolaydır. Önemli olan sorunun nedeninin belirlenmesidir. Sorun fiziksel kaynaklı ise jinekolojik olarak tedavi edilebilir. Eğer hastalığın nedeni psikolojik ise “çiftin beraberce” “psikolojik terapiye” devam etmesi gerekebilir. Her psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi bunda da hastanın hastalığını tanıyıp kabullenmesi ve tedaviye inanması tedavi sürecini kısaltır ve daha başarılı kılar.

Vajinismus tedavisi nde tüm dünyada; davranışsal ve bilişsel terapiler, hipnoz tedavileri gibi bilimsel tedavi teknikleri kullanılır. Yani burdan da anlaşılacağı üzere, tek seanslık ya da tek günlük tedavi teknikleri, ilişki öncesi alkol alma, vajen girişine lokal anestezikler uygulama, depresyon ilaçları gibi girişilen sözde tedavi yöntemleri, etkisiz tedavi ya da çözüm girişimleridir. Bundan dolayı bilimsel olarak açıklanmamış ve kanıtlanmamış her türlü yaklaşımdan kaçınmak gerekmektedir

Vajinismus için alternatif tedavi yöntemleri nelerdir? Başarı oranları nedir?

Vajinismus için alternatif tedavi yöntemleri botoks uygulaması ve hipnoterapidir. Her ikise de alternatif tedavi olarak bazı merkezlerde başarı ile uygulanmaktadır.

Vajinismus botoks tedavisi nasıl yapılır?

Vajinismusun en önemli ve öncelikli tedavisi, altta yatan psikolojik bozuklukları ortadan kaldırmayı hedefleyen psikoseksüel terapidir. Bunu destekleyen fizik tedavi yöntemleri ile hastanın vajina  çevresinde istemsiz olarak kasılan kasları tanıması sağlanır. Aynı sırada vajinal dilatörler yardımıyla duyarsızlaştırma gerçekleştirilir. Ancak bu tedaviden bir sonuç alamayan kadınlar veya bu tedavi yöntemini uygulamak istemeyen kadınlar için günümüzde botoks tedavisi bir alternatif oluşturur.

Vajina  kaslarına tek seansta ve anestezi altında klinikte uygulanan botoks enjeksiyonları bu kasları tamamıyla gevşetir. Bunun sonucunda cinsel ilişki sırasında istemsiz kasılmalar olmaz. Cinsel ilişkinin kendisi yukarıda belirtilen vajinal dilatörlerin görevini görür. Hasta çok duyarlı yaklaştığı cinsel birleşme olgusunu, rutin ve ağrısız olarak da yaşayabildiğini fark eder, hassasiyet kazanılmış bu konuda bir duyarsızlaşma kazanılır. Yapılan çalışmalara göre; botoksun etkisi geçtikten sonra da cinsel birleşme sırasında vajinismus tekrarlanmaz.

Vajinismus botoks tedavisinde uygulama poliklinikte hafif bir sedasyon (uyutma) altında yapılır. Botoks işlemi 10 dakika sürer ve 1 saat sonra hastalar yürüyerek işlerine veya evlerine gidebilmektedirler.Yapılan çalışmalarda bugüne kadar bildirilmiş herhangi bir kalıcı yan etki bulunmuyor ve cinsel yaşamda çok iyi bir etkiye yol açması bekleniyor. Bilimsel çalışmalar, vajinismus kasık ağrısı ve ağrılı cinsel ilişkide, bu tedavinin çok etkin olduğu yolunda birleşmektedirler.Vajinismusta botoks uygulamasının  vajinadaki kas gevşetici etkisi yaklaşık 3-4 ay sürmektedir

Vajinismus hipnoterapi  tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Bilinçaltına ulaşarak farkındalık durumu yaratan bir uygulama, tedavi  yöntemidir. Hipnoz sırasında kişiye yapılan tedavi  yöntemine ise hipnoterapi adı verilir. Bir tedavi edici yöntem olan hipnoz bir sihir, bir büyü veya bir uyku hali kesinlikle değildir. Aynı zamanda hipnoz diğer pek çok terapi yöntemine ek olarak uygulanan kolaylaştırıcı-hızlandırıcı bir yöntemdir.

Başka bir tanıma göre ise hipnoz bir içe bakış, bir farkındalık ve bilinç altını isteğe bağlı şekilde yönlendirme hali dir. İçsel bir emilme, yoğunlaşma ve dikkatin odaklanmış halidir. Amacı ise bilinçaltını bizleri yöneten bilinç frenlerinden kurtarmaktır. Bilinçli hipnoz ile bilinç tam olarak açıkken kişilerin bilinçaltındaki bir takım problemlerin ortaya çıkarılmasıyla bir farkındalık durumu yaratılabilmekte ve kişiye verilen bazı telkinlerle hayata geçirilebilecek olumlu etkiler oluşturulabilmektedir.

Dünyada vajinismus hipnoterapi tedavisini psikologlarve  jinekologlar uygulamaktadır.

Ayrıca jinekolojinin pek çoğunda psikolojik nedenler rol oynadığı için hipnoterapiyle ilaç veya ameliyatlara gerek kalmaksızın pek çok problem kolay bir şekilde çözüme kavuşabilmektedir.

...