Hergün  12.00 - 20.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Gebelikte cinsellik, seks

 

Gebelikte cinsellik  ve gebelikte seks sağlıklı bir hamilelik dönemi için önemli bir faktördür.Sanılanın aksine hamilelikte cinsellik bebeğin sağlığını olumsuz etkilememektedir. Gebelik ile  birlikte birçok fizyolojik ,psikolojik değişim olmakta ve  bu değişimler çiftlerin genel sağlığını ve cinsel sağlıklarını olumsuz etkileyebilmektedir.

Hamilelikte sürekli yüksek seviyede bulunan östrojen ve progesteron ile ilk aylarda çok yükselen fakat gebelik ilerledikçe belli düzeyde kalan hCG hormonu bu fiziksel değişimlerde önemli rol oynamaktadır. Hamilelikte  yaşanan tüm bu değişimler kadında yorgunluk, halsizlik, uyku bozuklukları gibi genel sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Oluşan bu gebelik değişikliklerinden en çok etkilenen de seks hayatıdır. Bazı gebeler yoğun orgazm yaşar iken bazıları da korkudan cinsel yaşamlarına ara verirler.

Gebelikte cinsel organlarda ne gibi değişiklikler olur?

Gebelikte  genital bölgede de fizyolojik değişiklikler görülmektedir.Gebeliğin özellikle erken dönemlerinde belirgin olan artmış kan akımı salgılarda artış ve beraberinde cinsel uyarılmada da artış şeklinde yansır.Ancak bu durum kısa sürelidir.Gebelik  kadın bu fiziksel değişimleri yaşarken çiftlerin cinsel yaşamları da etkilenmektedir. Çiftlerde bir taraftan bebeğe zarar verme endişesi ve fiziki kısıtlıklar nedeniyle cinsel yaşamı erteleme düşüncesi ön plandayken diğer yandan hayat kalitesi ve sağlıklı bir evlilik için cinsel yaşamın gerekliliği ikilemi yaşanmaktadır.

Çiftler gebelikte cinsellikte ,cinsel beraberlikten niye korkarlar?

Gebelikte cinsel yaşamı etkileyen faktörlerden biri de kadının sosyal rol değişimidir( iş kadınlığında anneliğe geçiş gibi). Gebelikte cinsel ilişkinin potansiyel zararları olarak kadının orgazmının uterin kontraksiyonları ( rahim kasılmalarını) başlatabilmesi , erkek spermindeki prostaglandinlerin uterus üzerindeki gevşetici (erken doğum tehlikesi) etkisi, cinsel yolla bulaşan hastalık riskini artırması, cinsel ilişkinin ve seksin yaratacağı bebek üzerindeki mekanik stres öne sürülmektedir.

Cinsellik gebeliği olumsuz etkiler mi?

Yapılan çalışmalarda cinsel ilişki ile hamileliğin olumsuz etkilenmesi arasında bir ilişki gösterilememiştir. hamilelikte cinsel ilişki; çiftlerin uyumunu ve duygusal bağlarını güçlendirir, kadının kendine güven duygusunu artırır, evlilik ilişkisinin devamında rol oynar ve cinsel hayatın devamlılığı için gereklidir.Bazı toplumlarda ise gebelikte cinsel ilişkinin doğumu kolaylaştıracağı düşüncesi de vardır.

Erkeklerin gebelik döneminde cinsel yaşamalarında ne gibi değişimler olur?

Hamilelikte erkeklerin %72’sinde cinsel aktivitede azalma tespit edilmiştir. Erkeklerin yani baba adaylarının %40’ında libido, cinsel istek azalması, %30’unda ise ereksiyon yani sertleşme problemi görülmüştür. Kısacası geçici bir cinsel soğukuk ve duraklama dönemi oluşabilmektedir.

Gebelik çiftlerin cinsel yaşamını nasıl etkiler?

Gebeliğin 1. trimesterinde (ilk 3 ayında) çiftler cinsellik konusunda çoğunlukla karmaşık düşünceler içindedir. Yeni duruma alışma sürecinde çiftler bir taraftan bulantı, kusma gibi gebeliğe ait problemlerle karşılaşırken diğer taraftan cinsel yaşamlarındaki bu yeni durumu, cinsel partnerin özelliklerini kabullenme sürecine girerler. İkinci trimesterde (ikinci 3 ayda) hamileliği kabullenme sürecini tamamlarlar, bulantı kusmalar azalır , cinsel yaşamda biraz daha düzelme ve normalleşme görülür. 3. trimesterde (son 3 ayda ) ilerlemiş gebelik nedeniyle genel olarak cinsel fonksiyonlarda gerileme görülür ve cinsel ilişkiden kaçınırlar.Çiftlerde 9. ayda belirgin olarak cinsel kaçınma görülür.Rahim kasılmaları, anneye ve fetüse zarar verme korkusu,libido eksikliği, kendini cinsel yönden zayıf görme,yorgunluk, halsizlik, ağrılı ilişki, vajinal mukus, erken membran rüptürü riski, plasenta previa  gibi faktörler cinsel ilişkiden kaçınma için bu dönemdeki temel faktörlerdir.

Gebelikte orgazm problemi olur mu? Gebede cinsel istek ve arzu  nasıldır?

Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte cinsel istekte , ilişki sıklığında, orgazm ve cinsel tatmin fonksiyonlarında genel olarak azalma oluşabilir. Hamileliğin erken dönemlerindeki genital bölgenizde kanlanma artışı nedeniyle, rahim ve rahim ağzınızda yumuşama oluşur. Vajinada renk değişikliği, dış genital organlarında büyüme ve artmış vajinal akıntı görülür. Hamileliğin ilk aylarında cinsel istek ve arzularda belirgin bir artış görülür, ancak devamlılık göstermez. Hamileliğiniz ilerledikçe bulantı-kusma, memelerde hassasiyet, halsizlik, fiziki kısıtlılık nedeniyle cinsel istek ve performansınızda azalma görülebilir. Hamilelikte orgazm değişkenlik gösterirken, cinsel tatminde de genel olarak azalma görülmektedir.
Hamilelik sırasındaki cinsel ilişkide orgazm yaşanması, anne karnındaki bebeğinizi olumsuz etkilemez. Tam aksine bebeğinizin hareketlerinin bu esnada arttığı ve kalp atışlarında da olumlu değişiklikler olduğu NST çekimlerinden bilinmektedir.

 Cinsel istek seyri

• Cinsel istek ve arzu ilk 3 ayda hafif azalır veya değişmez.

• Hamileliğin 12 ile 28. haftaları arasında kısmen artar veya değişmez.

• Hamileliğin son aylarında ise belirgin düşme gösterir.

• Doğum sonrası 3–4 ay cinsel istekte genel bir azalma görülür ve zamanla tekrar normale döner.

Gebelikte ne kadar sık cinsel ilişki? cinsellikte sıklık ne olmalı?

hamilelikte cinsel ilişki sıklığını değerlendirdiğimizde genellikle çiftler gebelik öncesi aylarda ortalama 8-10 kez ilişkiye girer iken ,hamileliğin ilk 3 ayında bu ilişkiye girme sıklığı ayda ortalama 6 kez,gebeliğin 12.ila 28. haftaları arası ayda ortalama cinsel ilişki 5 iken son aylarda ciddi bir düşme göstererek çiftler ayda ortalama 1 veya 2 kez seks yaparlar. Bu azalmanın sebebi bebeğe zarar verme korkusu, kadındaki cinsel arzuda değişkenlik ve cinsel pozisyonlardaki zorluktan kaynaklanmaktadır.

Güvenli bir seks için gebelikte önerilen pozisyonlar

Hamilelikte yaşadığınız cinsel ilişkide, değişik pozisyonları denemeniz, hamilelik dönemi boyunca faydalı olabilir. Örneğin; çok kullanılan erkeğin üstte olduğu cinsel pozisyon (Misyoner pozisyonu), özellikle hamileliğin 20. haftasından sonra, karına uygulanan basınca bağlı olarak hem gebeye  rahatsızlık verir hem de bebeğin kan dolaşımını bozar. Bu sebeple, hamilelik boyunca önerilmeyen bir cinsel birleşme şeklidir.

Hamilelikte güvenli seks için, daha çok gebenin üstte veya yanda olduğu pozisyonları tercih etmelisi tavsiye edilir, çünkü bu pozisyonlarla gebe hareketlerine rahatlıkla yön verebilmektedir. Unutmamak gerekir ki, hamilelik hormonlarının etkisiyle vajina salgısında artış olur ve ödem meydana gelir. Bunların sonucunda gebe  ilişki sırasında ağrı hissedebilmektedir.

...