Hergün  12.00 - 20.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Gebelikte orgazm

 

Gebelikte genital bölgede  fizyolojik değişiklikler görülmektedir. Gebeliğin özellikle erken dönemlerinde belirgin olan artmış kan akımı salgılarda artış ve beraberinde cinsel uyarılmada da artış şeklinde yansır. Ancak bu durum kısa sürelidir

Gebe kadın bu fiziksel değişimleri yaşarken çiftlerin cinsel yaşamları da etkilenmektedir. Çiftlerde bir taraftan bebeğe zarar verme endişesi ve fiziki kısıtlıklar nedeniyle cinsel yaşamı erteleme düşüncesi ön plandayken diğer yandan hayat kalitesi ve sağlıklı bir evlilik için cinsel yaşamın gerekliliği ikilemi yaşanmaktadır.

Gebelikte cinsellikten neden korkulur?

Gebelikte cinsel yaşamı etkileyen faktörlerden biri de kadının sosyal rol değişimidir. Gebelikte cinsel ilişkinin potansiyel zararları olarak kadının orgazmının rahim kasılmalarını başlatabilmesi, erkek spermindeki prostaglandinlerin uterus üzerindeki gevşetici ve erken doğum tehlikesi gibi  etkisi, cinsel yolla bulaşan hastalık riskini artırması, cinsel ilişkinin ve seksin yaratacağı bebek üzerindeki mekanik stres öne sürülmektedir.

Cinsellik hamileliği olumsuz etkiler mi?

Yapılan çalışmalarda cinsel ilişki ile hamileliğin  olumsuz etkilenmesi arasında bir ilişki gösterilememiştir. Hamilelikte cinsel ilişki; çiftlerin uyumunu ve duygusal bağlarını güçlendirir, kadının kendine güven duygusunu artırır, evlilik ilişkisinin devamında rol oynar ve cinsel hayatın devamlılığı için gereklidir. Bazı toplumlarda ise gebelikte cinsel ilişkinin doğumu kolaylaştıracağı düşüncesi de vardır.

Hamilelik döneminde erkeklerin  cinsel yaşamalarında ne gibi değişimler olur?

Hamilelikte  erkeklerin %72’sinde cinsel aktivitede azalma tespit edilmiştir. Erkeklerin yani baba adaylarının %40’ında libido, cinsel istek azalması, %30’unda ise sertleşme , yani impotans problemi görülmüştür. Kısacası geçici bir cinsel soğukluk ve duraklama dönemi oluşmaktadır.

Hamilelik  çiftlerin cinsel yaşamını , seks hayatını nasıl etkiler?

Hamileliğin ilk 3 ayında çiftler cinsellik konusunda çoğunlukla karmaşık düşünceler içindedir. Yeni duruma alışma sürecinde çiftler bir taraftan bulantı, kusma gibi gebeliğe ait problemlerle karşılaşırken diğer taraftan cinsel yaşamlarındaki bu yeni durumu, cinsel partnerin özelliklerini kabullenme sürecine girerler.

İkinci 3 ayda hamileliği kabullenme sürecini tamamlarlar, bulantı kusmalar azalır, cinsel yaşamda biraz daha düzelme ve normalleşme görülür.

Son 3 ayda ilerlemiş hamilelik nedeniyle genel olarak cinsel fonksiyonlarda gerileme görülür ve cinsel ilişkiden kaçınırlar. Çiftlerde 9. ayda belirgin olarak cinsel kaçınma görülür. Rahim kasılmaları, anneye ve fetüse zarar verme korkusu, libido eksikliği, kendini cinsel yönden zayıf görme, yorgunluk, halsizlik, ağrılı ilişki, vajinal mukus, erken membran rüptürü riski cinsel ilişkiden kaçınma için bu dönemdeki temel faktörlerdir.

Gebelikte orgazm problemi olur mu? Gebede cinsel istek ve libido nasıldır?

İlerleyen gebelik ile birlikte cinsel istek, cinsel ilişki sıklığı,libido seviyesi,  orgazm, cinsel tatmin fonksiyonlarında genel olarak azalma söz konusudur.Hamileliğin  erken döneminde genital bölgedeki kanlanma artışı nedeniyle uterus ve servikste yumuşama vardır, vajinada renk değişikliği , dış genital organlarda büyüme ve artmış vajinal sekresyon, akıntı görülür. Bu erken dönemde cinsel istek ve arzuda belirgin bir artış görülür ancak devamlılık göstermez. Gebelik ilerledikçe bulantı-kusma, memelerde hassasiyet, halsizlik, fiziki kısıtlılık nedeniyle cinsel istek ve performansta azalma görülür. Burada bazı psikolojik faktörler de rol oynamaktadır.Vücut görünümündeki değişiklikler ve bu değişiklikleri kabullenme süreci önemli rol oynayabilmektedir. Hamilelikte orgazm değişkenlik göstermekte, cinsel tatminde ve orgazmda ise genel olarak azalma görülmektedir.

Hamilelik  sırasındaki cinsel ilişkide gebenin orgazm olması anne karnındaki bebeği olumsuz etkilemez, tam aksine bebeğin hareketlerinin bu esnada arttığı ve NST de  olumlu olarak etkilendiği  de bilinmektedir.

Cinsel istek ve arzu ilk 3 ayda hafif azalır veya değişmez, gebeliğin 12- 28. gebelik haftaları arasında kısmen artar veya değişmez, fakat hamileliğin  son aylarında ise belirgin düşme gösterir. Doğum sonrası 3-4 ay cinsel istekte genel bir azalma görülür ve zamanla tekrar normale döner.

Hamilelikte orgazm bebek ve anne için risk oluşturur mu?

Bu konuda yanlış bilgilenmelerden biri de orgazm olmanın bebek ya da anne sağlığı açısından bir risk teşkil edebileceği düşüncesidir. Orgazmın kadın vücudunda nelere sebep olduğu uzun yıllardır bilinen bir gerçek. Bununla beraber, yine uzun zamandır hamile kadınların orgazm yaşamaları sırasında ve sonrasında bedeninde oluşan değişiklikler bilimsel açıdan bilinmektedir. Hamile kadının orgazm olmasının bebeğe ya da kendine hiçbir zararı yoktur.

Orgazm sonrası genel bir rahatlamadan sorumlu olan endorfin salgısının, bebeğin de yararına olduğu da bir gerçektir. Bu nedenle cinselliği hem en istekli hem de en rahat yaşayabileceğiniz ikinci üç aylarda bu konuda çok rahat olabilirsiniz. Ayrıca gebeliğin bu ayları kendinizi en çekici hissettiğiniz döneminiz olduğundan partnerinizle olan cinsel hayatınız için çok renkli ve değişik deneyimler de söz konusu olabilir.

Orgazm ve gebelikte cinsellik erken doğuma sebep olur mu?

Gebeliğin son dönemlerinde anne adaylarını en çok yoran şey karnında giderek büyüyen bir ağırlık taşımak ve beraberinde gelen ödemin yıpratıcı etkileridir. Bu dönemde ve özellikle doğuma yakın zamanlarda anne adayları kendilerini daha hareketsiz kılar ve kötü hissetmeye başlarlar. Çoğu kez hamilelerin  aklına cinsellik gelmemektedir. Üstüne üstlük bu dönemlerde cinsel ilişkinin erken doğuma neden olabileceği de sıkça karşılaşılan bir düşüncedir.

Ancak genel kanının aksine gebelikte orgazm, cinsel ilişki varlığı ya da sayısının erken doğumla bir ilişkisi saptanmamıştır. Gebeliğin doğuma yakın zamanlarında da cinsel ilişkiye girilebilir. Burada en başta yaşanan sorunlardan biri bebeğin varlığından kaynaklanan cinsel birleşmede teknik yetersizlik olabilir. Bu sorunu cinsel birleşme pozisyonunda farklılık yaparak aşmak mümkündür ve bebeğe herhangi bir zarar verme olasılığı yoktur.

Sonuçta gebelikte cinsel ilişkinin bebeğe ya da anne adayına en ufak bir zararı bulunmamaktadır. Eğer anne adayının bu duruma engel bir problemi varsa ya da yüksek riskli bir gebelik mevcutsa bu durum hekiminiz tarafından size bildirilecektir. Bütün bunlardan önemlisi gebenin kendi durumu hakkında hekimden bilgi alması ve hamilleikte yapabileceklerini kendine özgü belirlemesidir.

...