Hergün  12.00 - 20.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Fetişizm

 

Fetişim nedir?..Fetişizm  bazılarının bir cinsel obje seçimindeki sapkınlığıdır. Cinsel objenin  çoğunlukla cansız maddenin oluşturduğu durumdur. Fetiş kişinin cinsel objesi; bir kadın iç çamaşırı, ayakkabısı, parfümü olabildiği gibi bir erkeğin de çorabı külotu, eldiveni olabilir.

Fetişizm de , bir insanın belirli bir yerine (göğüsler, baldırlar, gözler, saçlar, vb.) ya da bu kişiyle ilgili, bedeninin bir bölümüne ilişkin bir eşyaya (bütün giyim eşyaları, ayakkabılar, hattâ gözlükler) duyulan aşırı isteği belirtiyordu. Bu fetişizm cinsel simgelerle ilgili olduğu ölçüde, fetişlerin sınırsız sayıda olduğu görülmüştür.

Fetişizm çeşitleri nelerdir?

Ayak Fetişizmi

Ayakkabı Fetişizmi

Giyim-Aksesuar Fetişizmi (deri, latex, kürk vs)

İç Çamaşırı Fetişizmi

Boyun Fetişizmi vs

Fetişizmin kaynağı nedir, fetişizm tedavisi nasıl yapılır ?

 Fetişizmin, Oidepus kompleksinin (bakınız: oidipus kompleksi) aşılmasından ileri geldiği söylenmekle beraber, anne-baba karakterlerinin baskın bir altyapısından,ebeveyn hiyerarşisinin etkisiyle düşünsel sapkınlıktan meydana geldiği düşüncesi vardır.Fakat oldukça paylaşımcı ve adalet içeren bir aile yapısından çıkan veya anne-baba karakterleriyle hayatında hiç karşılaşmamış fetişist kişilere rastlandığıda görülmüştür.Diğer görüşlerden biride, “temelinde genellikle çocukluk döneminde libidoyu özel olarak etkileyen güçlü bir heyecan şokunun yattığı görülür” dür.Bu görüşü Freud’un ayak fetişizmi ni, emekleme döneminde bebeklerin sık sık annelerinin ve başkalarının ayaklarıyla yüz yüze kalmalarından kaynaklanan bir durum olarak yorumlamasıyla anlaşılabilir bir hale getirebiliriz.Ancak, fetişizmin kendisine doğuştan geldiğini savunan kişiler olduğu gibi, sonradan edinilen bir şey diyen fetişistlerde vardır.

Amerikan Psikiyatri Birliği'ne Göre Fetişizm;
 
 A) Dürtülerinin ya da davranışlarının yineleyici bir biçimde ortaya çıkması. En az 6 aylık süre boyunca, kişinin canlı olmayan nesneleri kullanmakla ilgili yoğun (örneğin 'kadın iç çamaşırları) Cinsel yönden uyarıcı fantezilerinin cinsel dürtülerinin ya da davranışlarının yineleyici bir biçimde ortaya çıkması.
 
 B) Bu fanteziler, cinsel dürtüler ya da davranışlar, klinik açıdan belirli bir sıkıntıya ya da toplumsal, mesleki alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanları da bozulmaya neden olur.
 
 C) Bu fetiş nesneleri aykırı-giyimde kullanılan kadın giysileri (Transvestilik fetişizmde olduğu gibi) ya da taktil genital uyarı sağlamak amacıyla tasarlanmış araçlarla (örneğin: bir vibratör) sınırlı değildir.
 
 Yani kişinin fetişlerinin, onun aile toplum, mesleki ve hobisel alanlarını daraltmaması ve fonksiyonlarını bozmaması durumunda normal sınırlarda olduğu kabul edilmiştir.
 Fetişizmde cinsel ilişki sevdalaşma, oynaşma için bir kişi söz konusu değildir. O kişiye ait bir obje önemli ve gereklidir bazen obje çalınır ve çalınırken de büyük bir şehvet duyulur. Bazen gazete haberlerinde kadın külotu çalan erkek, haberlerine rastlarız. Bunların çoğu fetişist insanlardır... Fetişist, kişiliği bakımından zayıf, pasif, bağımlı ve sıkılgandır. İçe dönük ve fantastik bir dünyası vardır. Zaman zaman da öfke ve saldırganlık nöbetleri geçirirler. Öz saygısı, güveni düşük olduğundan, çevrenin kendisi hakkındaki düşüncelerini önemserler. Çok hassas ve kuşkucu olurlar.
 Bu insanlar kadınlara karşı (Fetişistlerin çoğu erkekler arasından çıktığından..) naziktirler, onlar tarafından sevilir ve takdir edilirler, evlenme teklifleri alırlar, ona evlilikte normal bir cinsel yaşam başarısını göstermezler..
 Gülünç olma, kendisiyle alay edilme şüphesini taşırlar, kaygılı ve ürkektirler, bundan dolayı kendilerini güçsüz hissederler. Kadınlara karşı utangaç, çekingen olurlar. Oysa fiziksel açıdan hiçbir zayıflıkları yoktur. Temelde çocukluk yıllarında kendini diğer insanlardan aşağı görme kompleksi önemli rol oynar.

 

...