Hergün  12.00 - 20.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Erkekte cinsel isteksizlik

 

Erkekte cinsel isteksizlik libido kaybı, eksiliği olarak değerlendirlmektedir.Libido cinsel arzu ya da cinsel ilişkiye duyulan ilgidir. Libido düşüklüğü (cinsel isteksizlik) yaşayan erkeklerin ereksiyon ,  sertleşme bozukluğu konusunda değil, sadece cinsel güdüleri, istekleri ve arzuları  konusunda sorunludurlar.

Erkeklerde cinsel isteksizlik için libidonun derecesi önemlidir.Erkek libidosu hormonlar tarafından uyarılır. Düşük cinsel isteğin  en sık görülen nedenlerinden biri testosteron seviyesinin düşük olmasıdır. Bu yaşlanmayla birlikte, ama aynı zamanda bir psikolojik sıkıntı, depresyon ,psikolojik sıkıntı tarafından da meydana gelebilir.Tüm bunlar ayrıca erkeklerde cinsel isteksizliğin nedenleri arasındadır.

Erkekte cinsel isteksizliğin tanısı nasıl konur?

Cinsel isteksizlik tanısının net olarak yapılamamış olmasından dolayı ne sıklıkla cinsel isteksizlik yaşandığını kesın olarak söylemek mümkün değildir. Çeşitli çalışmalarda görülme sıklığı %5 ila %25 arasında bildirilmiştir. Özellikle her gün alkol kullananlarda, yaşlılarda, genel sağlık durumu kötü olanlarda, iş veya özel hayatında stres yaşayanlarda, hayatında bir kez bile olsa homoseksüel ilişki yaşayanlarda ve cinsel istismara uğramış olanlarda cinsel isteksizlik daha sık olarak görülmektedir.
Cinsel isteksizlik tanısı koymak klinisyen için oldukça zordur. Genellikle tanı hastanın cinsel isteğinde kendisinin fark ettiği değişikliklere dayanılarak konulur. Bu değişiklikler cinsel ilişki sıklığında, seksüel fantazilerde, cinsellik odaklı düşüncelerde ve cinsel ilişki başlatmada azalma olarak görülür

Erkeklerde cinsel isteksizliğin sebepleri nelerdir?

Erkeklerde cinsel isteksizliğin sebepleri çok fazladır.Bir dizi hastalık ve tedavinin cinsel isteksizlik ile sıkı ilişkili olduğu görülmüştür. Bunlardan aşağıdakilere daha sıklıkla rastlanmaktadır:

·         Erkeklik hormonu (testosteron) eksikliği

·         Prolaktin hormon yüksekliği

·         Post-travmatik stres bozukluğu

·         Kızgınlık, korku, öfke, depresyon gibi ruhsal sıkıntılar ve bunların tedavisinde kullanılan antidepressan ilaçlar

·         Felç, Epilepsi, Böbrek veya Kalp Yetmezliği gibi kronik sağlık sorunları

·         Yaşlanma, andropoz

·         İkili ilişkide yaşanan sorunlar, ailevi sorunlar

·         Vücut geliştirme ve yeme –beslenme bozuklukları

Erkeklerde cinsel isteksizliğin tedavisi nasıl yapılır?

Erkekteki cinsel isteksizlik tedavi edilebilir bir bozukluktur. Cinsel isteksizlik tedavisi ilk olarak eşlik eden sorunların giderilmesi ile başlar. Takiben cinsel isteksizliğin organik sorunlarına eğilinilir ve eş zamanlı olarak bir seksüel tıpla ilgili psikolog / psikiyetrist tarafından psikolojik değerlendirme ve destek tedavisi sağlanır.
Erkeklerde düşük libidonun ve cinsel isteksizliğin  tedavisinde testosteronlar zenginleştirilir. Testosteron tedavisi testosteron seviyesini arttırır, ki bu da cinsel isteği yeniden oluşturur. Bu tedavin bunun dışında osteropozun ( kemik erimesinin) önlenmesi ve kemik iliğinin güçlendirilmesi gibi başka avantajlar da vardır. Ayrıca bundan başka kas kuvvetinin arttırılması ve kalp hastalıkları riskinin düşürülmesinden bahsedilmelidir. Fakat bu tedavi uygun görüldüğü takdirde ve sadece üroloji uzmanı tarafından uygulanır , çünkü bir çok risk ve tehlike içerebilmektedir. Riskler arasında, testosteronun prostat kanserinin artışını hızlandırabileceği gelmektedir. Yani testosteron prostat kanserine neden olmaz, aksine artış hızını yükseltebilir.
erkekte cinsel isteksizlik tedavisinde ortak çalışma tedavi başarısını çok yükseltmektedir

...