Hergün  12.00 - 20.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Uysallı köyü...

 

Uysallı köyü Gümülcine'nin 8 km. güney doğusunda yer almakta ve yerel ismi isalon olarak bilinmektedir.

Bir rivayete göre, köyün isminin köyde yaşayanların çok uysal, sakin ve anlayışlı olmasından dolayı Uysallı veya Usallı olarak anıldığı söylenmektedir.

Yüzde yüzü Müslüman Türk ailelerden oluşan köyün aile sayısı 200, nüfusu da 600-650 civarındadır.

Köy camiinin ilk yapılış tarihi bilinmemekle birlikte, şu anda kullanılan cami 1930 yılında inşa edilmiştir. Caminin minaresi de köy halkı tarafından 1957 yılında yaptırılmıştır. 1969 yılında yapılan öğretmen evinde de bugün çocuklara Şükrü Hacı ve Nafiye Karaali tarafından Kur'an-ı Kerim dersleri verilmektedir.

Uysallı köyünün ayrıca 40 dönüm vakıf arazi bulunmaktadır. Bu arazilerin geliri ile köyün çeşitli giderleri karşılanmaktadır.

Yine köy ilkokulunun ilk yapılış tarihi bilinmemekle birlikte, şu anda kullanılan bina 1958 yılında yapılmıştır. Köy ilkokulunda öğrenim gören 22 öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilere de 6 öğretmen eğitim vermektedir.

Herhangi bir tarihi eser bulunmayan köyde, 2003 yılında vefat eden köyün formasyonlu öğretmeni Hüseyin Topalismailoğlu anısına 2004 yılında köy meydanına İmam Molla Hasan Hüseyin önderliğinde köy halkı tarafından bir çeşme yapılmıştır.

Köy mezarlığı 2 parçalı olup, 25 ve 5 dönümlük araziler şeklindedir. Toplam 30 dönümdür. Bu mezarlık 250-300 senelik geçmişe sahiptir.

Kapodistriya planı ile Maronya Belediyesi'ne bağlanan köyün resmi işlemleri Maronya Belediyesi'nde yapılmaktadır.

Yaklaşık olarak 2.500 - 3.000 dönüm araziye sahip köyde halk geçimini çiftçilikle sağlamaktadır. Köyde ağırlıklı olarak; buğday, pamuk, bamya, ayçiçeği gibi ürünler yetiştirilmektedir.

Uysallı köyünde beş kahvehane, iki alüminyum doğramacı, bir bakkal, bir traktör tamirhanesi ve iki büfe (baraka) bulunmaktadır.

Köyde öğretmen okulu mezunu formasyonlu öğretmenler Hüseyin Topalismailoğlu ve eşi Macide Topalismailoğlu'nun gayretli çalışmaları sayesinde 40'ın üzerinde yüksek tahsilli genç yetişmiştir. Bunların içinde doktor, avukat, öğretmen ve diğer meslek dallarında bir çok genç yer almaktadır. Bunlar gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çeşitli işlerde çalışmaktadırlar.

Uysallı köyünde devlet ve özel hastanelerde ve iş yerlerinde görev yapan tahsilli gençler vardır. Yine ünlü ses sanatçısı ve Buzuki ustası olarak anılan Orhan Osman Uysallı köyünde doğup büyümüştür.

Köyün önemli sorunları arasında içme suyu sorunu ve altyapı sorunu en başta gelmektedir.

Köyde; düğün, mevlit, sünnet, bayram, hıdrellez gibi gelenekler Türk örf ve adetlerine göre yapılmaktadır.

Not:Yazının hazırlanmasındaki katkılarından dolayı köyün imamı ve lideri İmam Molla Hasan Hüseyin ve Öğretmen Osman Hasan'a teşekkür ederiz

 

...